lauantai 12. joulukuuta 2009

Kuvauksiin osallistuneen ajatuksia

Eläinoikeustyö on mielestäni tärkeää, vaikkakin ajoittain puuduttavaa työtä. Mielenosoituksissa seisomalla kerää tavallisesti lähinnä haistatteluja ja "tekisit jotain kunnollista" -kommentteja. Monet eivät usko, millaista eläintuotannon todellisuus on, sillä "meillä Suomessahan on kaikki niin hyvin". He pitävät aktivistien toimintaa naurettavana ja tekevät välinpitämättömyydellään hallaa ennen kaikkea eläimille.

Esimerkiksi tehotuotanto.net -kampanjan ja Ruotsin hiljattaisen sikalakampanjan seurauksena yhä useammat ovat ottaneet huolenaiheekseen eläinten hyvinvoinnin. Tällaisten paljastusten jälkeen aktivistikin tuntee onnistuneensa, kun ihmiset tulevat kiittelemään ja kertomaan ryhtyneensä kasvissyöjiksi. Meillä kaikilla on oikeus ja velvollisuus tietää, miltä eläintuotanto näyttää muuallakin kuin mainosten idyllisissä maalaismaisemissa!

Olen itsekin joskus uskonut kuvaan laitumella kirmaavista lehmistä ja päivää paistattelevista porsaista. Ymmärrettyäni asioiden todellisen laidan, en voinut enää olla tekemättä mitään, vaan halusin saada muutkin näkemään tuotantolaitosten sisälle. Kuvaamisessa ei pelottanut kiinnijääminen, koska mielestäni asia on niin tärkeä, että olin valmis ottamaan sen riskin. Jos en uskoisi asiaan, olisin ehkä miettinyt enemmän mahdollisia seurauksia sosiaaliseen elämääni tai opiskeluun, mutta tässä tilanteessa ne tuntuivat aika vähäpätöisiltä. Vähän jännitti itse toteutus, sillä en ollut aiemmin käynyt sikalassa, enkä osallistunut vastaavaan projektiin.

Nähtyäni "sikatehtaita" omin silmin, karisivat loputkin epäilysteni rippeet toiminnan tarpeellisuudesta ja oikeutuksesta. Päällimmäiseksi mieleeni ovat jääneet kohtaamani kuolleet ja kuolevat siat, kaltereista lähtevä meteli, likaisuus ja haju. Toivon että kuvamateriaalin kautta yhä useammalle välittyy, ettei kyse ole vain siitä, noudattavatko tuottajat lakia, vaan siitä ettei minkään lain turvin tulisi olla oikeutettua pitää eläimiä tällaisissa oloissa ja kohdella pelkkinä tuotantovälineinä.

8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Videoita katsoneena herää kysymys siitä, millä tavalla ne on kuvattu. Eli ovatko videot kuvattu salassa vai omistajien luvalla? Blogissa mainitset jo kiinnijäämisen pelosta - eikä kukaan sikatilallinen varmaan halua tuoda tuollaista näkyä julkisuuteen - joten kaikki sikalat lienee kuvattu salaa. Tämähän tarkoittaa lainvastaista tunkeutumista toisen yksityisalueelle, usein vieläpä kotitilalle. Enhän minäkään voi yöllä murtautua ruokakauppaan tutkimaan elintarvikkeiden säilytysolosuhteita tai kauppiaan kotiin videoimaan aluetta. Niinpä on kovin hankala arvostaa tekemäänne työtä, vaikka sinänsä hyvän asian puolesta toimittekin. Yhtä kyseenalaista on se, kuinka yritätte saada sikatilallisia "nalkkiin", vaikka oma toimintanne ei aina siedä päivänvaloa. Kysymys kuuluukin, oletteko tunkeutuneet tiloille omistajien tietämättä ja kuvanneet materiaalia salaa, vai oletteko toimineet yhteistyössä tilojen omistajien kanssa?

    VastaaPoista
  3. Hyvä OE !

    Kaikenlainen kansalaistottelemattomuus hyvällä tarkoituksella on suotavaa. FARMARIT ITSE RIKKOVAT ASETUKSIA JA LAKEJA TOIMINNALLAAN! Tässä ei ole vahingoitettu kenenkään omaisuutta, korkeintaan suomalaisen lihateollisuuden pyhää koskemattomuutta.
    Itse taidan ruveta kasvisdieetille pitkästä aikaa. Meidän perheessä kaikki muut ovatkin jo vegejä. Söin Vuosaaren citymarketista ostamaani palvikinkkua jotenkin huonolla tunnelmalla muutenkin.

    VastaaPoista
  4. Meillä emolehmät kirmaavat laitumella ja possut nauttivat auringonpaisteesta. Kanan alla näkyy monta pientä tipun jalkaa.. mamman hameen alla on mukava käydä lämmittelemässä..Lihanautamme on itseuudistuvaa ja nauttii elämästään. Kun se päättyy, ei siinä jeesusteluja tarvita. Vanhin lehmämme on 16 vuotias vetreä vanha rouva ja vanhin edesmennyt ponimme oli 32 vuotias. Kun tulee aika tehdä päätös lopettamisesta, ajatuksena on eläimen paras. Jos olisimme itsekkäitä, emme pystyisi tekemään päätöstö ja voisi olla helppoa jättää eläin kuolemaan poissa silmistä. Elämä on syntymistä ja kuolemista arvokkaasti ja siinä välissä tulee olla peloton, nälätön, kivuton ja lajinomainen elämä. Näemme yhdellä silmäyksellä, jos eläimen asiat eivät ole kunnossa. Silloin puututaan välittömästi ja korjataan tilanne. Turha syyllistää kaikkia kasvattajia. Voimme nukkua rauhassa, kun tiedämme navetassa asioiden olevan hyvin.
    P/S Nallemaisen suuri laumanvartijakoiramme kertoo kyllä, jos pihapiirissä liikutaan luvattomasti ja toimii silloin rodunomaisesti. Tervetuloa mutta päiväsaikaan.

    VastaaPoista
  5. Eniten mua hirvittää se että laki sallii tällasen eläinten riiston. Miten voi olla että lait on erilaisia eri eläimille, vrt lemmikkiä tai tuotantoeläintä. Koiraa ei saa pitää pienessä häkissä, mut älykkäämpää sikaa saa? Ei mee mun päähän.

    VastaaPoista
  6. ilmeisesti tilalaisilla on oikeus estää jopa eläinsuojeluvalvojien pääsy tilalle.poliisit voivat tulla käymään vain,jos tilasta on tehty valitus.miten näitä valituksia tehdään, jos tiloille ei päästä? mielestäni perustelut *yksityisille tiloille ei saa mennä luvatta* on pöyristyttävä,siat ovat eläviä olentoja,eivät lihakarjaa,kuten jotkut ehkä kuvittelevat

    VastaaPoista
  7. Jos lait muuttuisivat sellaisiksi, että kaikille tiloille oikeasti voisi mennä päiväsaikaan, sikojen tehokasvatus olisi taloudellisesti kannattamatonta. Repikää siitä, "eläinystävälliset" tilalliset. En muutenkaan ymmärrä, miten joku voi katsoa toista elävää olentoa silmiin ja saman tien lähettää sen teurastamoon.

    VastaaPoista
  8. Jokaisen eläintenpitopaikan ja ilman muuta ihmisten ruokaa tuottavan tuotantotilan pitäisi kestää päivänvalo ja ovet olla avoimina jotta kuluttaja pääsee katsomaan mistäpä on hänen "kinkkunsa" tehty!
    Niinhän niitä mainostetaan hyvinvoivina ja virikkeellisessä ympäristössä elävinä onnellisina eläiminä jotka eivät tunne kipua edes viimeisellä matkallaan. Vaikka tosiasia on että syntymästä saakka on elämä ollut yhtä selvitytymistaistelua ja tuskan kestämistä!!!

    VastaaPoista