sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Putte-possun kuolinpäivä

Viime päivinä mediassa on hälisty isoin kirjaimin sikojen kurjasta kohtelusta: ryhmä eläinaktivisteja tunkeutui joukkoon suomalaisia sikaloita dokumentoimaan eläinten arkea, heidän kuvaamansa videot on julkaistu osoitteessa www.sikatehtaat.fi.

Muiden kiireiden vuoksi pääsen liittymään tähän polemiikkiin hiukan jälkijunassa. Videoiden sisältämä kuvamateriaali on kuitenkin niin pöyristyttävää, ettei sitä voi jättää huomiotta. Vaikka olenkin itse vegetaristina ollut jo pitkään kiinnostunut eläinten oikeuksista, niin minulle tuli silti ikävänä yllätyksenä, että nykypäivän Suomessakin asiat voivat olla näin pahasti retuperällä. Olen tähän asti pitänyt Suomea jonkinlaisena sivistysvaltiona ja kuvitellut, että tuotantoeläimet saisivat täällä edes säällistä kohtelua.

Olen nähtävästi ollut väärässä.

Videoissa esitellään 32 suomalaista sikalaa. Panoraama on apea: omissa ulosteissaan makailevia sikoja, osa puserrettuna niin ahtaisiin karsinoihin, etteivät possuraasut mahdu käytännössä liikkumaan lainkaan. Ja nuo olivat vasta hyvät uutiset. Osalla eläimistä on lisäksi isoja haavoja, irtipurtuja saparoita, valtavia epämuodostumia, murtuneita jalkoja. Jätösten seassa, toisten sikojen jaloissa lojuu halvaantuneita ja kuolleita – jo osittain mädäntyneitä – eläimiä.

Kuvamateriaalia on tietysti kerätty laittomin keinoin: aktivistit ovat menneet sikaloihin kameroidensa kanssa ilman lupaa. Tätä voidaan tietysti paheksua – ja samaan hengenvetoon yskäistä, että nämä videot ovat varmaankin vain yksittäistapauksia äärimmäisestä päästä. 32 yksittäistapausta… Yksikin olisi liikaa! On varmasti paljon sikaloita, joissa hommat ja eläimet hoidetaan hyvin, mutta todennäköisesti näitä ikäviäkin esimerkkejä löytyisi vielä lisää.

Videoiden julkaisuajankohta ei varmaankaan ole mikään sattuma: joulu lähestyy ja pian kelpo väki nostaa taas kinkkuja juhlapöytiin. Raporttien näkeminen ei totisesti herauttanut vettä ainakaan omalle kielelleni. Kysymys, jota tähän aikaan vuodesta kannattaisi miettiä: onko se joulukinkku tosiaan ihan pakollinen juttu?

Jos vastaus on kyllä, niin siinä tapauksessa kehoittaisin ottamaan oikeasti selvää siitä, mistä kinkku on peräisin. En epäile sitä, etteikö Suomessa ole sellaisiakin sikatiloja, joissa eläimiä käsitellään niitä kunnioittavalla tavalla. Jos kinkkua on pakko syödä, niin suosikaa tällaisia tiloja – älkää ostako sikaa säkissä. Sen hinta voi nimittäin olla jotain ihan muuta kuin mitä hintalapussa lukee.

Itse suosittelen kuitenkin kasvissyöntiä.

Anssi Kela

http://www.anssikela.com/

1 kommentti:

  1. raukkoja possurassuja jotka joutuu kärsimään meidän tyhmien ihmisten vuoksi :<<

    VastaaPoista