perjantai 11. joulukuuta 2009

Sikatilallisen poika kasvoi aktivistiksi

Lähes aina sanotaan, että aktivistit ovat kaupunkilaisia, jotka ovat vieraantuneet luonnosta. Itse olen kuitenkin sikatilalla varttunut aktivisti.

Sikalamme oli ehkä 1980-luvulla poikkeus, sillä pieni osa sioista pääsi kesäisin ulos. Se oli mukavaa, silloin pystyi näkemään sikojen todellisen luonteen. Tehotuotanto näkyi varsinkin talviolosuhteissa: syksyn tullen myös laitumelle päässeet emakot tungettiin kääntymisen estäviin häkkeihin.

Lapsena en osannut nähdä mitään pahaa siinä, että sikoja pidettiin ahtaissa oloissa. Sen sijaan minua ahdisti se, että sikoja hakattiin kun niiden haluttiin kulkevan tiettyyn suuntaan. Muistan kerran maanneeni kauan yhden sairaan emakon vieressä ja toivoin sen parantuvan.

Lapsuusajasta on jäänyt mieleen sikojen nopea oppimiskyky. Pienet porsaat esimerkiksi oivalsivat todella nopeasti juomalaitteen käytön ja opettivat taidon lajitovereilleen. Kun karsinaan meni porsaiden seuraksi, ne innostuivat iloisina näykkimään ja kiusaamaan tulijaa.

Koirakin ryhtyi usein leikkiin porsaiden kanssa, ja niiden kisailua oli hauska seurata. Pikkupoikana en osannut kyseenlaistaa sitä, että koira sai temmeltää vapaana ja nukkua sängyssä, mutta siat joutuivat lojumaan ahtaissa karsinoissaan. Toisinaan sairas porsas kyllä tuotiin eteiseen ja sitä ruokittiin tuttipullolla. Nykyisin ne jätetään karsinoihinsa kitumaan ja kuolemaan.

Mieleni järkkyi joka kerta, kun Lihakunnan teurasauto kurvasi pihaan. Katsoin itkien, kun siat pakotettiin potkimalla ja hakkaamalla nousemaan autoon. Tuolloin en vielä osannut yhdistää teurasauton vierailua ja lihansyöntiä. Onneksi myöhemmin ymmärsin. Olisin voinut jatkaa isäni jalanjäljissä, mutta päätin kulkea päinvastaiseen suuntaan, eläimiä ja luontoa kunnioittaen. Sikala rapistuu kotitalomme pihalla, ja kärsimyksestä muistuttaa ainoastaan ruostuneet kalterirakenteet.

6 kommenttia:

  1. Ihana juttu, jommoisia toivoisin olevan paljon enemmän maailmalla.

    VastaaPoista
  2. Niillä teurasrahoilla ne sinunkin tarpeet ja kulutukset maksettiin. Meillä ei tosin eläimiä potkita ja hakata, joten lastatessa vaadimme samaa kunnioitusta.

    VastaaPoista
  3. Niin, on helppo (liiankin helppo) tuomita nämä "tempaukset" vain joidenkin l"uonnosta vieraantuneiden kaupunkilaisten häirikköteoiksi". Uskon, että kirjoitus on tosi. Se osoittaa hyvin, ettei ole aina pakko tehdä niin kuin aina tehty ja, vaikka se kuulostaa niin kliseiseltä, jokainen voi todella tehdä asian hyväksi jotain.

    Oma lihankäyttöni vähenee entisestään, se vähä minkä syön, on luomua. Toivon todella, että luomumerkkiin voi luottaa. Sinänsä tähän olisi erittäin helpoa puuttua, tämä ei vaadi kansanäänestyksiä, poliitikoihin vaikuttamista, mielenosoituksia yms. vaan jokainen vaikuttaa sikojen ja muiden eläinten oloihin joka päivä omilla valinnoillaan.

    Possupedia saa kuulla "kunniansa".

    VastaaPoista
  4. Miten voi kunnioittaa elävää olentoa, jos aiheuttaa sille ensin tarpeetonta kärsimystä ja sen jälkeen, aiva yhtä tarpeettomasti, tappaa sen?

    VastaaPoista
  5. Itse en ole syönyt possua yli kymmeneen vuoteen enkä muitakaan eläimiä ja eläinkunnan tuotteita vuosiin, ja vaikka tiedän etten itse olekaan suoranaisesti osallinen eläinten huonoon kohteluun, haluaisin tehdä enemmän niiden auttamiseksi - juurikin myös tämän blogikirjoituksen perusteella - sydämeni särkyy.

    VastaaPoista
  6. Kiitos viestistä.

    Hienoa että olet valinnut seuraavasi sitä minkä koet oikeaksi. Jokainen on vastuussa omista päätöksistään, teoistaan, elämästään...
    Emme voi muuttaa ketään toista ihmistä.

    Itsenkin kanssa on välillä vaikeaa muutosten tuulissa...
    Olemalla se muutos jota haluaa nähdä maailmassa, voi vaikuttaa hyvinkin paljon.
    Ja nimenomaan muuttumalla itse.
    Valitsemalla korkeimman/kirkkaimman potentiaalini jokaisena hetkenä vaikutan tavoilla joista en osaa edes unelmoida.
    Elämme elävässä orgaanisessa yhteydessä ja jokaisella valinnallamme ja teollamme on vaikutuksensa.
    Pienetkin asiat voivat olla suuria asioita.
    Rakkaus on avain.
    Ja rakkaus yhdistää.
    Rakkaus on todellista ja kattaa kaiken.
    Pienimmänkin atomin...
    Ja se joka ei tunne, tiedä, muista olevansa rakkaus -ja yhtä kaiken Elämän kanssa voi tehdä vahinkoa itselleen hyökkäämällä ja hyväksikäyttämällä muita elollisia olentoja sekä luomakuntaa.

    unohdus todellisesta luonnosta ja tietämättömyys saavat meidät kohtelemaan elämää kaltoin... ei pahuus.

    *

    rauhaisaa ja ystävällistä Joulua kaikille!

    VastaaPoista